Webes tartalom megjelenítése Webes tartalom megjelenítése


      Közreműködő Szervezet
        neve és elérhetősége

NEMZETI KUTATÁSI, FEJLESZTÉSI
ÉS INNOVÁCIÓS HIVATAL
 

Cím: 1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.

Telefon: +36 1 795 9500
 
Pályázati e-mail: NKFIALAP@NKFIH.GOV.HU
Hivatali e-mail: NKFIHIVATAL@NKFIH.GOV.HU
 
 
 
 
      
 

Az nTicket projekt leírása Az nTicket projekt leírása

 

Teljesítményarányos díjszabási rendszer kialakítása új generációs NFC alapú
infrastruktúrán a közösségi közlekedés számára
 
 
A projekt keretében a jelenlegi elektronikus jegyrendszerek pozitív tapasztalatait szintetizálva és a legújabb technológiai eredményekkel ötvözve kialakítunk egy teljesítményarányos díjszabási rendszert a közösségi közlekedés számára, amely egy új generációs NFC (Near field communication)alapú infrastruktúrán kerül kísérleti implementálásra.
 
A tervezett megoldás lényege, hogy - gyökeresen szakítva az eddigi megoldásokkal - a megállóhelyeket és járműveket rendkívül olcsó vandál- és üzembiztos, intelligens passzív NFC címkékkel szereljük fel.
 
A szolgáltatások igénybevételének regisztrációja az utasok NFC képes eszközeivel (mobiltelefon) történik, mely kapcsolatban áll a szolgáltató központi rendszerével, aminek köszönhetően szükségtelenné válik a szolgáltatás-nyújtóknak (közlekedési vállalatok) drága érvényesítő készülékeket beszerezni. 
 
Az infrastruktúra meghatározó részét így a mobilszolgáltatók hálózata és az utasok tulajdonában lévő eszközök alkotják. A műszaki megoldás hagyományos díjtermékek érvényesítésére is képes, de a projekt keretén belül egy olyan rendkívül újszerű teljesítményarányos díjszabási rendszer kerül megtervezésre és kifejlesztésre, amely mögött nem állnak hagyományos díjtermékek (azokat nem is kell előre megvásárolni), hanem az utazási szolgáltatások igénybevétele után, annak mértékével (azaz a leutazott távolsággal) arányosan kerül a díj utólag kiszámításra és beszedésre. 
 
A kísérleti megoldásra alapozva így kifejleszthető lesz olyan éles üzemi rendszer, amely a hagyományos és azt meghaladó díjszabási ügyféligényeknek is eleget tud tenni. A megoldás kialakításánál fogva rendkívül egyszerűen vezethetőek be új, és módosíthatók a létező elszámolási szabályok, valamint utazási kedvezmények. 
 
A fejlesztés az Új Széchenyi Terv Infokommunikációs technológiák: távközlési és IT szolgáltatások, mobiltechnológiák kiemelt iparágához kapcsolódik.